Kalender

  Home > Preventie > Budget Survival Kids
  Klein lettertype instellen Normaal lettertype instellen Groot lettertype instellen
   

  Budget Survival Kids

  Preventiecampagne gericht op jongeren en jongvolwassenen: Budget Survival Kids

  Wat?
  Budget Survival Kids was een preventieproject met als doelgroep jongeren die op eigen benen te staan komen. Ze komen in een fase waar ze zelfstandig financiële beslissingen zullen moeten nemen. De consumptiemaatschappij maakt hen echter tot grootste doelgroep: internet, GSM, computer, MP3…zijn dure gadgets die een grote aantrekkingskracht uitoefenen. Daarnaast zijn ook leef- en woonkosten niet goedkoop.
  Een groot probleem is dan ook dat veel jongeren weinig weten over budgetteren, lenen, schulden en krediet. Het is dus niet verwonderlijk dat er in deze doelgroep regelmatig slachtoffers van overmatige schuldenlast vallen.
  Lees hier het volledige verslag over de opzet, aanpak en methodologie van de preventiecampagne. (pdf, 1.51 MB)

   

  Wie?
  De Vlaamse overheid gaf de opdracht aan het VCS om een preventiecampagne te ontwikkelen. Het project werd in samenwerking met jeugddienst In Petto uitgevoerd.

  Hoe?
  De preventiecampagne wil jongeren bewust maken van de gevaren die gepaard gaan met kredieten en leningen. Jongeren die zelf kampen met een schuldoverlast hielpen mee de producten voor de campagne ontwerpen. De problematiek werd vanuit hun perspectief bekeken.

   

  Producten

  • Een affiche
  • Een website met getuigenissen, extra informatie en de kortfilm: www.budgetsurvivalkids.be 
  • Een dvd over een dag uit het leven van een jongere met schulden

  De inhoud en vormgeving van de affiche en de scènes voor de dvd werden in samenspraak met jongeren met schuldoverlast geformuleerd.

  Een begeleidende tekst voor de DVD werd ook ontwikkeld en is hier (pdf, 171 KB) te downloaden. Een begeleider is uiteraard vrij om educatief om te gaan met het beeldmateriaal op zijn eigen manier en met zijn of haar eigen vragen.

  Via You-Tube kan men ondertussen ook de inhoud van de DVD bekijken: zie http://www.youtube.com/results?search_query=budget+survival+kids&aq=f

   

   

  Stand van Zaken ?

  Dit project is ondertussen afgelopen. Het verzamelde materiaal zal evenwel niet verloren gaan. Zo is de DVD geïntegreerd in het meer omvangrijker pakket 'In Balans' en is er bijzonder bijkomende materiaal voor leerkrachten ontwikkeld om deze DVD in de lessen te gebruiken. Lees meer... over 'In Balans'.

  Meer info?

  Voor vragen of meer informatie kan u mailen naar: info@vlaamscentrumschuldenlast.be.