Kalender

  Home > Publicaties
  Klein lettertype instellen Normaal lettertype instellen Groot lettertype instellen
   

  Publicaties

  Handboek Schuldbemiddeling

  Het Handboek Schuldbemiddeling is hét referentiewerk voor budget- en schuldhulpverleners in Vlaanderen. Het omvat een algemene (incl. methodische) en een juridische handleiding.

   

   

   


  Meer over "Handboek Schuldbemiddeling"

  Vrijwilligers in de budget- en schuldhulpverlening, beleidsaspecten, (juridische) aandachtspunten en praktische tips (Cahier Schuldenlast 4)

  Het inschakelen van vrijwilligers in de budget- en schuldhulpverlening,  naast de professionals, vereist dat een aantal essentiële randvoorwaarden  in acht wordt genomen. Dit is des te belangrijker omdat het omgaan met  geld en het bespreekbaar maken hiervan heel gevoelig ligt. In dit cahier worden de hierbij horende randvoorwaarden op een verhelderende manier besproken. Er komen niet alleen theoretische overwegingen aan bod, maar ook praktische voorbeelden. Zo wordt de Nederlandse aanpak toegelicht en worden er 4 praktijksituaties in Vlaanderen belicht.


  Meer over "Vrijwilligers in de budget- en schuldhulpverlening, beleidsaspecten, (juridische) aandachtspunten en praktische tips (Cahier Schuldenlast 4)"

  Stripverhalen: Dikke Bult, Eigen schuld en Andermans Schuld ?!!

  Het Vlaams Centrum Schuldenlast heeft ondertussen al weer 3 stripverhalen uit. Alle behandelen ze thema's als zakgeld, lenen, de waarde van geld enzomeer."Dikke Bult ?!!" is de laatste in deze reeks, en richt zich tot tieners in de leeftijdscategorie van 10-13 jarigen."Eigen Schuld ?!!" en "Andermans Schuld ?!!" richten zich tot iets oudere scholieren tot en met de derde graad van het secundair onderwijs.

  De strips zijn ook een onderdeel van "In Balans - financiële educatie voor jongeren". Voor leraars is er ook lesmateriaal voorzien. Klik hierna om meer over "In Balans" te weten te komen en om de stripverhalen te bestellen.  Gezondheid kost geld - Eerste hulp bij (gezondheids)schulden (Cahier Schuldenlast 3)

  Schulden en gezondheidsproblemen gaan helaas vaak hand in hand. Zo was in 2011 in 36 % van de schuldendossiers die geregistreerd werden door de OCMW's en CAW's met een erkenning voor schuldbemiddeling minstens één ‘gezondheidsschuld’ aanwezig (bv. openstaande factuur ziekenhuis). Daarom wijdt het Vlaams Centrum Schuldenlast (vroegere benaming: Vlaams Centrum Schuldbemiddeling) zijn derde publicatie in de reeks ‘Cahiers Schuldenlast’ aan de verschillende aspecten van (gezondheids)zorgschulden. Het cahier is bedoeld voor zorgverstrekkers, financieel verantwoordelijken, hulpverleners en doorverwijzers uit de (gezondheids)zorg en welzijnssector


  Meer over "Gezondheid kost geld - Eerste hulp bij (gezondheids)schulden (Cahier Schuldenlast 3)"

  De (vernieuwde) budgetplanner

  Het Vlaams Centrum Schuldenlast heeft opnieuw budgetplanners! Dit keer koos het VCS ervoor om de budgetplanner in een ander kleedje te stoppen. Het resultaat is hetzelfde principe als voorheen maar met meer oog voor overzicht, eenvoud en duidelijkheid. De budgetplanner laat alleenstaanden en gezinnen toe een totaaloverzicht te krijgen op hun inkomsten, uitgaven en eventuele schulden. Alle bestelinformatie vinden jullie op volgend formulier. Klik hierna om dit bestelformulier voor budgetplanners (doc, 56 KB) te downloaden.

   

   


  In Balans - Financiële educatie voor scholieren en jongeren

  Het VCS maakte met 'In Balans' een pakket met verschillende preventieproducten bestemd voor het lager en secundair onderwijs. De focus ligt op financiële educatie. Het doel is om jongeren de nodige vaardigheden en ‘know how’ bij te brengen over het omgaan met geld. Klik hierna om meer over "In Balans" te weten te komen en om producten uit dit pakket te bestellen. Het betreft o.a.. stripverhalen (met lesmateriaal), een dvd 'Jongeren en schulden', budgetplanners enz. Ook kan een proefpakket aangekocht worden.

   

   


  Eerste Hulp Bij Schulden (Cahier Schuldenlast 2)

  Steeds meer mensen hebben problemen met de betaling van hun schulden. Die mensen zijn naast schuldenaar ook cliënt, klant, werknemer, lid van een organisatie, patiënt. Hoe ga je hier als organisatie, werkgever, hulpverlener mee om? Hoe help je een persoon met schulden? Wat kan een schuldeiser doen? Wat kan een schuldenaar doen? Wat moet je zeker vermijden? En naar wie kan je doorverwijzen voor gepaste hulpverlening? Het cahier Eerste Hulp Bij Schulden biedt een antwoord op deze vragen.

  De auteur duidt de belangrijkste begrippen die te maken hebben met schuldenlast en schuldoverlast. Er worden oplossingen voor specifieke schuldproblemen aangereikt. Per thema staan ook heel wat praktische tips, mogelijke acties en instanties om naar door te verwijzen.


  Meer over "Eerste Hulp Bij Schulden (Cahier Schuldenlast 2)"

  Brochure 'Minimale budgetreferenties voor een waardig leven'

  De brochure 'Minimale budgetreferenties voor een waardig leven' is  gebaseerd op het werk 'Wat heeft een gezin minimaal nodig? Een budgetstandaard voor Vlaanderen' van Bérénice Storms en wil de resultaten uit dat onderzoek onmiddellijk toepasbaar maken voor praktisch gebruik. Lees hier de brochure. (pdf, 1.08 MB)

   

   

   


  Het kind van de rekening (Cahier Schuldenlast 1)

  ‘Het kind van de rekening’ bestaat uit twee delen: enerzijds is er een schets van het leven van de tienjarige Lars, gebaseerd op ware feiten; anderzijds is er een methodologisch deel, waarin begrippen en vaardigheden uit de contextuele hulpverlening worden gelinkt aan het verhaal van Lars.

   

   

   


  Meer over "Het kind van de rekening (Cahier Schuldenlast 1)"