Klein lettertype instellen Normaal lettertype instellen Groot lettertype instellen
 

Nieuws

Betalingsbevel: een stand van zaken & artikel VCS in de Juristenkrant


Het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling is gekant tegen een betalingsbevel wanneer consumenten en gewonen particulieren door deze procedure op eenzijdig verzoekschrift zouden kunnen worden getroffen. Onze eerste acties dateren van eind 2008 toen we een eerste keer de pers inlichtten naast de betrokken parlementsleden.

Ondertussen is het protest aangegroeid vanuit het middenveld, ook overheen de taalgrenzen. En naast oppositieleden, die altijd al gekant waren tegen het betalingsbevel, horen we nu ook binnen meerderheidpartijen de kritiek aanzwellen. Zo is dan ook de voorziene stemming van het wetsvoorstel dd. 19/03 afgeblazen. Academici en rechtspractici hebben zich ondertussen ook al kritisch uitgelaten over het ontwerp. Voorlopig staat de stemming niet op de agenda van de Kamer. Het laatste feit was een advies van de Raad van State over het wetsontwerp van de regering dat nu in de Commissie Justitie verder zal moeten worden besproken.

Op onze website kan u onze vorige berichten over het betalingsbevel vinden en onze oorspronkelijke nota’s. Allerlaatste nieuws, heet van de naald, is dan nog dat we vandaag een artikel hebben laten publiceren in de Juristenkrant. Lees hier (pdf, 114 KB) het gepubliceerd artikel en hier (pdf, 176 KB) een meer uitgebreide versie (met voetnoten) van dezelfde tekst. Het VCS houdt op de hoogte over het verder verloop van dit dossier.